Airtable: onze nieuwe beste vriend

3 pijnpunten opgelost: de AI-nieuwslezer 2.0 is hier

Hi Marketing Multispecialisten!

Vrijdag, tijd voor een nieuwe automation!

Van nieuwslezer naar AI-nieuwsgoeroe

Aangezien we de maandag- en vrijdageditie naar een hoger niveau willen tillen, heb ik besloten om te beginnen bij het fundament dat we al hebben liggen. Onze AI-nieuwslezer automation werkte op zich prima, maar als we hier echt verder mee willen, moeten we 'm een flinke upgrade geven.

De drie hoofdpijnen van onze huidige setup

Onze huidige automation had wat haken en ogen:

  1. Categorisering chaos: De categorieën waren zo willekeurig als een dobbelsteen in een wasmachine. Ik merkte dat AI hier vrij random mee omging en ik er eigenlijk ook niet naar keek. En alles waar je niks mee doet, kun je het beste meteen eruit slopen - meer is niet altijd beter.

  2. Kwaliteitscontrole: Er glipten teveel artikelen doorheen die minder relevant waren dan een handleiding voor een kammetje. De rating die we AI lieten bepalen, liep nog niet soepel genoeg om hier echt veel tijd op te besparen.

  3. Google Sheets limiet: Om vervolgstappen te zetten, moeten we eigenlijk afscheid nemen van Google Sheets. Hoewel Google Sheets briljant is in veel automations, moeten we hier voor deze toch afscheid van gaan nemen.

Het grote plan: alle vliegen in één klap

We gaan:

  • De rating doen op basis van strikte criteria, title én inhoud

  • De database automatisch vullen

  • Van Google Sheets naar Airtable verhuizen

  • Additionele velden opnemen voor toekomstige uitbreidingen

Waarom Airtable?

Airtable is als een superheld onder de databases. Het heeft voordelen die Google Sheets doen verbleken:

  • Flexibelere datastructuur: Het combineert een spreadsheet met een database, waardoor je complexere relaties tussen gegevens kunt maken.

  • Visuele weergaven: Je kunt je gegevens bekijken als een kalender, galerij of Kanban-bord.

  • Aanpasbare veldtypes: Denk aan checkboxes, dropdown-menu's en bestandsbijlagen.

  • Betere samenwerking: Je kunt taken toewijzen en opmerkingen toevoegen.

  • Automatisering: Ingebouwde mogelijkheden om taken te stroomlijnen.

  • Integraties: Het werkt naadloos samen met veel andere apps en diensten.

Al met al is Airtable precies wat we nodig hebben om onze nieuwslezer naar het volgende level te tillen.

De nieuwe automation: een goed geoliede machine

De automation ziet er nu uit als een goed geoliede machine:

Laten we de stappen een voor een doorlopen:

  1. Feedly: Hier is niks aan veranderd, behalve dat ik mijn Feedly-feed heb opgeschoond. Deze gaat nog steeds af telkens als er een nieuw relevant artikel is.

  2. ChatGPT rating: Deze stap hebben we flink opgepimpt. We laden nu niet alleen de titel, maar ook de hele content in om een beoordeling te geven. In de prompt heb ik de context van de nieuwsbrief uitgelegd, wie de doelgroep is en wat voor artikelen en nieuwsitems de voorkeur moeten krijgen.

  3. Filtering: Een strenge filter laat alleen artikelen met een score van 3 of hoger door naar onze Airtable database. Waar voorheen ongeveer 90% door de selectie kwam, zitten we nu rond de 60-70%.

  4. Airtable vullen: Dit is de grootste verbetering. Alle nieuwsitems met een score van 3 of hoger worden in Airtable toegevoegd met de volgende velden:

    • Titel

    • Datum

    • Bron

    • Score

    • URL

    • Artikel ID

    • Opnemen ja/nee (checkbox)

Het Artikel ID en de 'Opnemen ja/nee' checkbox zijn cruciaal voor de volgende automation. Hiermee kan ik simpelweg een vinkje zetten bij de artikelen die ik wil opnemen, en vervolgens via een automation met het artikel ID de volledige content ophalen voor de nieuwsbrief.

Het eindresultaat: een database geschikt voor de toekomst

In Airtable heb ik meteen een grid aangemaakt waar alleen het nieuws van afgelopen week in staat, gesorteerd op de score. In de volgende stap gaan we onze automation naar deze grid view laten kijken om het nieuws op te halen.

Hoewel deze automation misschien niet de meest spectaculaire is, gaat die wel veel tijd besparen nu en in de toekomst. Volgende week wil ik meteen de koppeling gaan leggen naar de volgende stappen in deze automation om op basis van de belangrijkste nieuwsberichten de maandageditie inhoudelijk naar het volgende niveau te tillen.

Ik heb nu al zin om te zien hoe dit zich gaat ontwikkelen!

P.S. Ik vind het ook superleuk om een keer een marketing automation use case voor jullie uit te werken. Heb jij er een liggen? Stuur even een berichtje, dan duik ik erin als een detective in een mysterie!

Dan rest nog de vraag:

Wat vond jij van deze editie?

Stem hieronder om ons te helpen de nieuwsbrief voor jou te verbeteren.

Login or Subscribe to participate in polls.

Tot maandag!

Mathieu

Reply

or to participate.