DMM #49 | YouTube's AI maakt video's voor je: goed of slecht?

Plus: LinkedIn's datadilemma en Office op AI-steroids

Hi Marketing Multispecialisten!

Stel je voor: je wordt wakker en de hele wereld van contentcreatie is op z'n kop gezet. Nou, dat is precies wat er deze week is gebeurd!

YouTube, LinkedIn en Microsoft hebben de AI-bom laten vallen. We hebben video's die zichzelf maken, data die zonder toestemming wordt gebruikt, en Office-apps die slimmer zijn dan je stagiair.

Klinkt als sciencefiction? Think again! Dit is de nieuwe realiteit en ik neem je mee in alle details. Zet je schrap, want dit gaat een wilde rit worden!

1. Microsoft's Copilot krijgt nieuwe superkrachten: Office-apps in overdrive

Microsoft heeft Copilot, hun AI-assistent, een stevige boost gegeven. Het is alsof je favoriete digitale collega plotseling superkrachten heeft gekregen:

  • Excel krijgt een gloednieuwe Python-integratie. Nu kun je geavanceerde analyses uitvoeren zonder codekennis. Forecasting, risicoanalyse, machine learning - allemaal met simpele opdrachten in natuurlijke taal. Oh, en Copilot snapt nu ook XLOOKUP en SUMIF. Spreadsheet-magie ten top!

  • PowerPoint introduceert een verbeterde narrative builder. Deze slimmerik maakt nu complete presentaties met jouw bedrijfslogo en -kleuren, en plukt goedgekeurde afbeeldingen zo uit je SharePoint-bibliotheek. Gedaan met saaie standaardtemplates!

  • Outlook komt met AI-gestuurde inbox-organisatie. Nieuw is dat je Copilot kunt 'trainen' om te snappen welke onderwerpen, trefwoorden of mensen voor jou belangrijk zijn. Je persoonlijke digitale postsorteermachine!

  • In Teams kan Copilot nu zowel tekst- als spraakgesprekken samenvatten. Nieuw is dat het ook onbeantwoorde vragen oppikt. Nooit meer die ene belangrijke vraag missen omdat je even koffie haalde!

  • Word krijgt een upgrade waardoor het nu informatie kan integreren uit e-mails en vergaderingen, niet alleen uit documenten. Het is als een detective die alle losse eindjes aan elkaar knoopt.

  • En als klap op de vuurpijl: Copilot maakt zijn debuut in OneDrive. Hier kan het tot vijf bestanden tegelijk vergelijken en verschillen aanwijzen. Versiecontrole wordt een eitje!

Microsoft zegt dat 60% van de Fortune 500 nu Copilot gebruikt. Zelfs Vodafone heeft 68.000 licenties aangeschaft. Maar met een prijskaartje van $30 per gebruiker per maand is het niet bepaald een koopje.

De meeste nieuwe functies worden eind 2024 of begin 2025 uitgerold. Dus we hebben nog even de tijd om ons voor te bereiden op deze AI-superkrachten in onze dagelijkse tools.

2. YouTube's AI-revolutie: van brainstorm tot viral video

YouTube heeft zojuist de spelregels compleet veranderd met hun nieuwe AI-tools. Hier's wat er aan de hand is:

  • Ze lanceren een "Inspiration Tab" in de YouTube Studio app. Deze AI-aangedreven tool spuugt niet alleen video-ideeën uit, maar bedenkt ook titels, thumbnails en zelfs complete outlines. Het is als een brainstormsessie op steroïden!

  • Ze integreren Veo, een DeepMind videomodel, in YouTube Shorts. Dit betekent dat je nu AI-gegenereerde videoclips van 6 seconden kunt maken. Het is onderdeel van de nieuwe "Dream Screen" functie - denk aan een green screen, maar dan op AI-crack.

  • Er komt een automatische dubbingfunctie die je video's naar meerdere talen vertaalt. Werelddominatie, here we come!

  • Ze rollen ook nieuwe AI-tools uit voor community-interactie. Dus ja, binnenkort praat je misschien met een AI in plaats van je favoriete creator.

Maar er zijn ook zorgen. Critici vrezen dat YouTube overspoeld zal worden met AI-geproduceerde content die allemaal hetzelfde klinkt en eruitziet. En laten we eerlijk zijn, authenticiteit is al een heet hangijzer in de online wereld.

YouTube zegt dat deze tools eind 2024 of begin 2025 beschikbaar komen. Oh, en ze beloven dat AI-gegenereerde clips gemarkeerd zullen worden. Want ja, we willen wel weten of we naar een echte persoon of een digitale dubbelganger kijken!

3. LinkedIn's stiekeme datagebruik: jouw profiel als AI-voer

LinkedIn heeft een controversiële move gemaakt die doet denken aan een spionageroman. Hier's de deal:

  • Ze hebben gebruikersdata ingezet voor het trainen van AI-modellen. En nee, ze hebben niet netjes om toestemming gevraagd.

  • Ze hebben een opt-out systeem geïntroduceerd. Maar let op: je moet twee keer uitschrijven. Eén keer voor generatieve AI-training en nog eens voor andere machine learning-tools. Het voelt een beetje als een digitaal doolhof.

  • LinkedIn beweert dat ze privacy-verbeterende technologieën gebruiken om persoonlijke gegevens te verwijderen of onherkenbaar te maken. Maar hoe precies? Dat blijft een mysterie waar Sherlock Holmes zijn tanden op stuk zou bijten.

  • Goed nieuws voor de Europeanen onder ons: volgens LinkedIn worden er geen modellen getraind op data van gebruikers in de EU, EER of Zwitserland. Dank je, GDPR!

  • Het uitschrijven voorkomt alleen toekomstig gebruik van je data. Wat er al gebeurd is? Tja, that ship has sailed.

Dit alles gebeurt in een tijd waarin Meta (ja, Facebook's grote broer) net heeft toegegeven dat ze al sinds 2007 niet-private gebruikersdata gebruiken voor modeltraining. Het lijkt erop dat in de tech-wereld jouw data het nieuwe goud is.

Wil je uitschrijven? Ga naar je accountinstellingen, zoek de "Data privacy" tab en kijk voor "Data for Generative AI Improvement". Klinkt als een speurtocht, niet?

Zo, dat was me het weekje wel! AI blijft maar doordenderen en ik kan het amper bijhouden. Maar geen zorgen, ik blijf voor jullie op de uitkijk staan.

Wat vind jij van deze ontwikkelingen? Opwindend? Beangstigend? Of een beetje van beide? Laat het me weten!

Dan rest nog de vraag:

Wat vond jij van deze editie?

Stem hieronder om ons te helpen de nieuwsbrief voor jou te verbeteren.

Login or Subscribe to participate in polls.

Tot snel,

Mathieu

Wanneer je er klaar voor bent, kan ik je op 4 manieren helpen:

  1. Fractional Strategy Director: Samen bouwen we een voorspelbare marketing machine ‘Powered by AI’

  2. AI Automations: Schaal jezelf of de effectiviteit van je team! We identificeren de belangrijkste usecases en ik zorg ervoor dat ze geautomatiseerd worden. In een jaar creëren we een 13e maand!

  3. Marketing Multispecialist Bootcamp: In drie maanden train ik je marketing team tot echte marketing multispecialisten. Inclusief 3 workshops en 6 opdrachten.

  4. AI Workshops: Specifieke AI kennis nodig? Ik maak AI workshops op maat

Meer weten? Je kan gewoon reageren op deze mail.

Reply

or to participate.